Cukiernia, jako świetny pomysł na biznes

Własna kawiarnia czy piekarnia to świetna opcja na własnych dochodowy biznes. Jednak to ciężki tzw. kawałek chleba. Trzeba się liczyć z dużymi nakładami pracy i środków finansowych. Rynek cukierniczy jest konkurencyjny, dlatego cukiernik musi mieć smak oraz wyczucie estetyki. W tym artykule przedstawiamy charakterystykę biznesu w branży cukierniczej.

Odpowiednia kadra pracownicza oraz smak i kolor

Jak już wspominaliśmy, rynek cukierniczy jest bardzo konkurencyjny. Dlatego nasze wyroby cukiernicze muszą się wyróżniać nie tylko smakiem, lecz także estetyką. Cechy takich produktów będą zapewnione, jeśli zatrudnimy wykwalifikowaną kadrę pracowniczą. Jeśli chcemy otworzyć taki biznes i być świadkiem własnego sukcesu, warto zatrudniać osoby, które mają odpowiednie certyfikaty. Symbolem odpowiedniej jakości muszą być oczywiście produkty. Pokazują taką strategię na przykład cukiernie w Warszawie. Każdy wyrób cukierniczy musi wyróżniać się smakiem, kształtem oraz być odpowiednio udekorowany smacznymi i kolorowymi owocami, kolorowymi lukrami czy posypkami. Klienci szczególnie cenią sobie wybory, które są ciepłe i chrupiące. Warto wspomnieć, że nasza cukiernia musi oferować o wiele lepsze produkty, niż oferują markety. Wiele osób decyduje się na zakup słodkiego w takim markecie z uwagi na powszechność takich placówek (marketów jest więcej niż piekarni czy cukierni), a także ceny. Nie zdają sobie jednak sprawy, że takie produkty są gorszej jakości i odmrażane na ciepło bezpośrednio na magazynie. Piekarnia natomiast wypieka produkty w nocy, aby sprzedawać pyszne wyroby już z samego rana.

Na jakie wydatki trzeba się przygotować?

Obecnie niestety wszystko drożeje. Dlatego otwierając taki biznes, należy stosować odpowiednią strategię. Dobrym pomysłem jest na przykład ulokowanie w tym samym miejscu zarówno zakładu produkcyjnego, jak i zakładu sprzedażowego. W ten sposób zaoszczędzimy dużo pieniędzy, ponieważ ograniczymy koszty związane z transportem produktów z punktu A do punktu B. Ekonomiści wyliczają, że sprzęt cukierniczy kosztuje 400 tys. zł, a miesięcznie koszty wynoszą ok. 6,5 tys. zł.

Ile można zarobić, prowadząc własną cukiernię lub piekarnię?

Jak się okazuje wiele osób, chcących zarabiać duże pieniądze otwiera zakład cukierniczy. Na każdy produkt należy nałożyć ok. 25%. Najlepsze cukiernie osiągają nawet 200% zysku w stosunku do miesięcznych nakładów. Szacuje się, że cukiernia średniej wielkości możemy osiągnąć przychody nawet na poziomie około 400 tys. zł. Jak widać, obroty są bardzo dobre i warto otwierać biznes w branży cukierniczej.