Do czego służy wok…?

Do czego służy wok…?

Nie tylko wśród kucharzy domowych, ale również w miejscach pracy gastronomicznej jednym z najczęściej pojawiających się pytań dotyczących wyposażenia jest: „standardowa patelnia czy wok...?”. Czym się one różnią i do czego w ogóle służy to drugie...? Odpowiadamy!

Patelnia tradycyjna a klasyczny wok

Chociaż w większości przypadków można ich używać zamiennie, ważne jest, aby zrozumieć, jakie potrawy najlepiej przygotować na tradycyjnej patelni, a które w oryginalnym woku. Woki cechują głęboko pochyłe ścianki idealnie zatrzymujące ciepło w środku, dzięki którym gotowanie staje się przede wszystkim szybsze. Pierwszy wniosek? Przy braku wprawy i wyczucia łatwo w nim o rozgotowane. Wok dobrze sprawdza się do potraw na bazie ryżu i makaronu oraz warzyw na patelni, a także w przypadku dań o sporej liczbie składników, gdyż wysokie ścianki upraszczają mieszanie. Jednak gdy przyjdzie Ci mocno podsmażyć stek bądź ugotować miękkie potrawy – sięgnij po zwykłą patelnię. Dlaczego?

Wok na kuchenkę. Tak, ale...

Nie da się ukryć, że smażenie w oryginalnym, kulistym i głębokim woku potrafi być problematyczne i niesatysfakcjonujące. Na domowej – na przykład indukcyjnej – kuchence azjatycki wok ledwo styka się z jej powierzchnią; raczej trzeba go podtrzymywać i wciąż mieszać oraz wstrząsać jego zawartością. Dzieje się tak, ponieważ w tradycyjnej chińskiej kuchni – skąd się wywodzi – wykorzystywany jest na paleniskach o równie wysokim co jego ścianki ogniu. Na indukcji  pozostają one więc chłodne, a wok staje się gorący tylko na samym dnie, dlatego też szczególną uwagę polecamy zwrócić na tak zwane woki o dnie płaskim. Ich powierzchnia styka się z kuchenką tradycyjną i można spokojnie odłożyć je na palnik lub płytę. Są łatwiejsze w użytkowaniu,  bo dostosowane do potrzeb kuchni europejskiej.

Wok o płaskim dnie od Zwieger i nie tylko

Jeśli interesuje Cię zakup profesjonalnego woka dopasowanego do Twojej kuchenki, szczerze polecamy Ci wybierać spośród produktów pochodzących od sprawdzonych i cenionych producentów. Dzięki temu zyskujesz gwarancję (zwykle z możliwością jej przedłużenia) oraz pewność, że materiały, z których powstała patelnia wok, są bezpieczne i długowieczne. Zwieger, Gerlach czy Tefal to tylko przykłady producentów, którym od lat ufamy i których produkty stanowią wyposażenie naszej kuchni, nie tylko orientalnej. Oryginalny i renomowany wok to także idealny pomysł na prezent z okazji świąt, parapetówki czy ślubu – szczególnie gdy stanowi element większego zestawu.

Nie tylko z pokrywką!