Jak wybierać garnki?

W każdej kuchni znajdują się niezbędne naczynia służące do gotowania potraw. W szafie nie może zabraknąć m.in. garnków. Mniejsze, większe czy z rączkami – wybór jest naprawdę duży. Szerokie asortymenty producentów potrafią utrudnić wybór takich naczyń, a każdy przecież chce, aby jego garnki były trwałe i odporne na różne czynniki. Czym się kierować przy wyborze garnków?

Czym charakteryzuje się dobry garnek?

Na rynku można spotkać wiele modeli garnków wyróżniających się materiałem bazowym, wielkością czy dedykowanym przeznaczeniem. Jednak nie wszystkie garnki są najwyższej jakości, dlatego warto wiedzieć, czym charakteryzują się garnki warte uwagi. Dobry garnek cechują się uniwersalnością pozwalającą na ugotowanie wielu potraw w jednym naczyniu. Aby móc posługiwać się takim naczyniem, trzeba wybrać garnek o odpowiedniej grubości i dobrego tworzywa. Najlepiej sprawdzają się naczynia, które mają wielowarstwowe dno składające się aż z 11 warstw, które gwarantuje dobre przewodzenie ciepła i rozprowadzenie temperatury równomiernie na całej powierzchni użytkowej naczynia. Takie modele garnków są produkowane przez Zwieger – czołowego producenta przyrządy do gotowania. Garnki wyróżniające się na rynku posiadają także wskaźniki temperatury, które bardzo ułatwiają gotowanie. Nie bez znaczenia jest również ergonomiczny kształt rączek i uchwytów pozwalający na pewne trzymanie naczynia w rękach.

Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze garnków?

Kupując garnki, aby mieć pewność, że zakup będzie strzałem w dziesiątkę trzeba zwrócić uwagę na kilka parametrów. Osoby posiadające zmywarkę w domu dobrze, aby sprawdziły, czy potencjalny garnek, jaki chcemy kupić, można myć w zmywarce. Ta sama zasada dotyczy również posiadaczy płyt indukcyjnych. Tutaj jednak trzeba pamiętać o tym, że na płytach można gotować jedynie w garnkach stalowych oraz wykonanych z żelaza. Trzecim elementem, na który warto spojrzeć to, czy dany garnek posiada pokrywkę. Najlepsze są, te umożliwiające odprowadzenie pary wodnej z samego wnętrza naczynia. Na rynku można spotkać pokrywki wykonane zarówno ze szkła, jak i ze stali, przy czym lepsze są te drugie. Ostatnią rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału zostały wykonane uchwyty. Obecnie królują na rynku, te wykonane z tworzywa sztucznego, ponieważ się nie nagrzewają. Stalowe pokrywki często wymuszają konieczność założenia rękawów kulinarnych, aby móc wziąć garnek do ręki.

Jak dbać o zakupiony garnek?

Aby cieszyć się przez wiele lat zakupionymi garnkami, trzeba je regularnie pielęgnować i czyścić. Wszystkie naloty i osady należy od razu eliminować. Producenci zwracają uwagę, aby przy myciu nie stosować druciaków oraz substancji żrących. Na rynku są dostępne specjalne środki do czyszczenia garnków, które przedłużają ich żywotność.