Na co należy zwrócić uwagę, wybierając garnki?

Na co należy zwrócić uwagę, wybierając garnki?

Garnki są podstawowymi narzędziami, za pomocą których możemy przyrządzić potrawy. Wybór konkretnych garnków jest obecnie niezwykle trudny z uwagi na różnorodność ofert przedstawianych przez poszczególnych producentów. Dlatego przy ich wyborze najlepiej kierować się konkretnymi czynnikami np. materiałem czy rodzajem dna. Jak wybrać dobre garnki do kuchni? O tym wszystkim piszemy w tym artykule.

Kuchenka ma znaczenie

Garnki powinny być dopasowane przede wszystkim do rodzaju kuchenki występującej w kuchni. Gazowe, elektryczne i indukcyjne – to trzy rodzaje kuchenek, z których korzystają Polacy. Tym samym garnki na przykład producenta zwieger powinny być kupione z myślą, o tym, jaką mamy kuchenkę. Droższe garnki indukcyjne nie przydadzą się, jeśli korzystamy z kuchenki gazowej. Oczywiście najlepiej dobrać garnki do dwóch pierwszych typów kuchenek, ponieważ mogą być one obojętnie z jakiego tworzywa (ważne, aby dobrze przewodziły ciepło). Posiadacze kuchenki indukcyjnej mają wąskie pole manewru, ponieważ muszą zakupić garnki ze specjalnych materiałów. Osoby, korzystające z tradycyjnych garnków mogą kupić garnki wykonane z emaliowanego żeliwa, stali, żelaza, nieemaliowanego żeliwa, stali nierdzewnej i aluminium.

Czy dno garnka ma znaczenie?

Kolejnym ważnym czynnikiem, wartym odpowiedniego rozpatrzenia, to dno garnka. To właśnie na tym obszarze znajdują się składniki, z których powstają pyszne dania. Garnki z wysokojakościowym dnem powinny długo utrzymywać ciepło i szybko się nagrzewać. Takie dwa udogodnienia pozwalają usprawnić gotowanie. Na uwagę zasługują również garnki z kapsułkowym dnem, pokryte w całości aluminium. Taka technologia pozwala w pełni rozprowadzać ciepło po całym garnku, powodując, że składniki szybko się podgrzewają. Obecnie na rynku wielu producentów oferuje garnki z szybko nagrzewającym się dnem.

Jaki rozmiar i kształt garnka wybrać?

Wybierając garnki do swojej kuchni, trzeba mieć świadomość, że rozmiar i kształt również mają znaczenie. Te dwa parametry są istotne w kontekście rodzaju przyrządzanej kuchni. Przykładowo, jeśli jesteś wielbicielem kuchni włoskiej, gdzie oczywiście makaron gra pierwsze skrzypce, to garnki muszą być odpowiednio głębokie. Należy sobie zdawać sprawę, że kuchnia nie składa się jedynie z kuchenki, lecz także z mebli, a ściślej z szafek. Jeśli mamy zamiar chować do nich garnki, to warto wymierzyć średnice naczyń do gotowania, czy mieszczą się w szafkach. Takie racjonalne podejście do zakupu sprawi, że zakupione garnki będą strzałem w dziesiątkę.