Najlepsze przepisy na zimę
Długie noce oraz krótkie dni sprawiają, że więcej czasu spędzamy w zaciszu domowym. Pogoda nie zachęca zarówno do długich spacerów w parku, jak również wizyt w restauracjach na obiadach oraz kolacjach z najbliższymi. Właśnie dlatego warto przygotować się na zimowe miesiące i nauczyć się przygotowywać nowe, wyjątkowe przepisy kulinarne.
Z makaronem czy ryżem?
Przygotowywanie zupy wbrew pozorom nie należy do bardzo trudnych wyzwań. Jeżeli chcemy poczuć pełnię aromatu, to musimy jednak na końcowy efekt poczekać przynajmniej kilka godzin. Co potrzebujemy do przygotowania takiego dania? Przede wszystkim bulion stanowiący bazę praktycznie każdej zupy. Wystarczy zalać włoszczyznę oraz mięso, na przykład udko z kurczaka wodą i cierpliwie poczekać, aż nasz bulion zagotuje się na małym ogniu. Najlepiej użyć do tego wysokiej jakości garnków Zweiger, które doskonale nadadzą się również do innych dań. Bazę zawsze będzie stanowić rosół, aczkolwiek po drobnym modyfikacjach można stworzyć praktycznie każdy rodzaj zupy. Oczywiście istnieją również warianty dedykowane wegetarianom i weganom.
Niekoniecznie lekkie dania
Osoby dbające o sylwetkę z całą pewnością liczą kalorię w bardzo dokładny sposób. Zimą jednak warto troszeczkę opuścić nogę z gazu. Wynika to wyłącznie ze specyfiki funkcjonowania naszego organizmu. Każde ciało generuje energię do ogrzania się. Nietrudno się domyślić, że latem zbędne kalorie nie są zużywane właśnie w ten sposób. Zupełnie inaczej zimą, kiedy temperatura na dworze spada poniżej zera, a my mamy do pokonania drogę do pracy w komunikacji miejskiej oraz powrót do domu. Dlatego właśnie styczeń oraz luty, pomimo postanowień noworocznych, stanowią doskonały moment właśnie na lekkie pofolgowanie sobie. Większa liczba węglowodanów w kuchni włoskiej czy też zaproszenie znajomych na amerykańskiego burgera domowej roboty z pewnością nie sprawią, że tygodnie naszej pracy pójdą do piachu.
Inspiracje z Dalekiego Wschodu
O ile latem większą popularność zdobywają takie dania jak sushi czy chłodnik litewski, o tyle zimą warto sięgnąć po bardziej rozgrzewające dania. Nie tylko poprzez temperaturę, ale również właściwy dobór przypraw. Pikantne, a nawet ostre potrawy stanowią domenę Dalekiego Wschodu. Tajska kuchnia obfituje w wiele intensywnie przyprawionych dań, które z pewnością doskonale nadadzą się w momencie, gdy chcemy poczuć trochę więcej ciepła. Spoglądając w stronę japońskich wysp warto skosztować ramenu - przepysznego bulionu na bazie jajek oraz sezamu i wodorostów.