Patelnia ceramiczna - czy warto jej używać?
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni wykonanych z różnego rodzaju materiałów. Kompletując naczynia kuchenne, niekiedy ciężko jest nam się zdecydować, które produkty sprawdzą się najlepiej. Wśród wielu rodzajów patelni ogromną popularnością cieszą się patelnie ceramiczne, które posiadają wiele zalet. Sprawdź jakie!
Patelnia ceramiczna - wysoka jakość, dobra cena
Patelnia ceramiczna to produkt, który zyskał wielu zwolenników i jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w nowoczesnych kuchniach. Cechuje ją przede wszystkich trwałość, odporność na otarcia, zadrapania oraz wysokie temperatury. Dzięki temu można śmiało powiedzieć, że jest to inwestycja na długie lata. Ceramiczna powłoka daje nam gwarancje bezpieczeństwa, a podczas smażenia nie wydzielają się żadne toksyczne związki. Dodatkowo, patelnie ceramiczne nadają się do wszystkich typów kuchenek - indukcyjnej, gazowej, elektrycznej oraz ceramicznej. To solidne naczynie, które sprawdzi się nawet podczas intensywnego gotowania. Dodatkowo, patelnie ceramiczne dostępne są w przystępnych cenach, w sam raz na każdą kieszeń.
Wytrzymała patelnia do przygotowywania zdrowych posiłków
Patelnie ceramiczne doskonale sprawdzą się do przygotowywania zdrowych posiłków, bez użycia dużej ilości tłuszczu. Zdecydowana większość posiada nieprzywierającą powłokę, która sprawia, że nasze dania nie przyklejają się do niej i nie przypalają. Na takiej patelni możemy smażyć używając jedynie odrobiny tłuszczu, dzięki czemu nasze dania będą zdecydowanie mniej kaloryczne, zdrowsze i smaczne. Gładka powierzchnia patelni ceramicznych sprawia, że ciepło jest rozprowadzane równomiernie, co jeszcze bardziej ułatwia codzienne przygotowywanie posiłków. Z pewnością jest to produkt, który posłuży Ci przez długie lata. W sklepach znajdziemy patelnie ceramiczne o różnych wielkościach i z pewnością uda nam się znaleźć coś dla siebie i skompletować idealny zestaw w sam raz do naszej kuchni!
Jak dbać o patelnie ceramiczne, aby zachowały swoje właściwości?
Patelnie ceramiczne posiadają gładką powłokę, co sprawia, że podczas smażenia dania nie przywierają do patelni, a tym samym nie przypalają się. To zdecydowanie ułatwia nam dokładne umycie naczynia i utrzymanie go w czystości. Po zakupie patelni, warto zerknąć na zalecenia producenta odnośnie mycia naczynia, gdyż nie każda patelnia toleruje czyszczenie w zmywarce. Odpowiednia pielęgnacja naczynia pozwoli nam utrzymać je w dobrym stanie przez długi czas.