Poznaj nasze sprawdzone przepisy na desery!
Jutro przychodzą do Ciebie goście, a Ty nadal nie masz pomysłu na deser? Nie martw się! W tym artykule przedstawimy Ci dwa sprawdzone przepisy – pierwszy dla osób o niskiej cierpliwości i małych umiejętnościach cukierniczych, drugi natomiast dla średniozaawansowanych cukierników, którzy już nie jedno ciasto do pieca wkładali. Zostań z nami do końca, poznaj nasze przepisy i uratuj swoją jutrzejszą imprezę!
Przepis dla deserowych nowicjuszy!
Chcesz zaskoczyć swoich gości pysznym deserem, ale brakuje Ci umiejętności? Nie bój żaby – znamy przepis, który z pewnością Ci się uda. Do jego wykonania nie potrzebujesz nawet żadnych specjalnych urządzeń – wystarczy większa miska, łyżka oraz patelnia! Czy już wiesz, co to będzie za deser? Dłużej nie chcemy trzymać Cię już w niepewności, dlatego przedstawiamy Ci nasze najlepsze przepisy na racuchy! A dlaczego piszemy w liczbie mnogiej? Bo mamy Ci do przedstawienia dwa nasze sprawdzone sposoby na te pyszne placuszki – jeden na sodzie, drugi na drożdżach. Wybierz ten, do którego składniki masz akurat pod ręką i ruszaj do działania!
Do racuchów na sodzie oczyszczonej potrzebne Ci będą:
- 2 jabłka,
- 200 ml mleka,
- 1 jajko,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczone.
Jabłka pokrój na nieduże cząstki. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszaj mleko z jajkami i dodaj do suche mieszanki. Wrzuć jabłka i wszystko dokładnie wymieszaj. Racuchy smaż na oleju. Podawaj same, z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.
Przepis na racuchy drożdżowe jest taki sam, wystarczy jedynie zamienić sodę oczyszczoną na 1,5 łyżeczki drożdży suszonych, a mleko delikatnie podgrzać i odczekać około 30 minut, zanim zaczniesz je smażyć.
Piekąc, czujesz się jak ryba w wodzie? Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Skoro jesteś cukierniczym masterem, a obsługę robota kuchennego masz w małym placu, Twoich gości z pewnością nie zadowoli deser, jaki przedstawiliśmy powyżej. Skoro umiesz w pieczenie, zaprezentować powinieneś się z czymś zgoła bardziej zaawansowanym. Dlatego przedstawiamy Ci przepis na najpyszniejszy tort na świecie, który zapewne zrobisz z zamkniętymi oczami. Jakie sprzęty i akcesoria powinieneś przygotować? Z pewnością będzie to rant cukierniczy, robot kuchenny, kilka misek i obowiązkowo folie rantowe, które zabezpieczą Twoje ciasto podczas wyciągania z rantu. Do naszego tortu o smaku Ferrero Rocher potrzebujesz przekrojonego na trzy części czekoladowego biszkoptu, likieru orzechowego do nasączania, kremu ukręconego z mascarpone, śmietanki i nutelli oraz polewy – do której przygotowania potrzebujesz śmietanki i gorzkiej czekolady. Połącz wszystkie składniki w całość i gotowe!
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom zaskoczysz swoich gości ultra pysznym deserem.