Racuchy – niezapomniany smak dzieciństwa. Poznaj przepisy na placki w tradycyjnej odsłonie oraz ich mniej znane, nietypowe wariacje
Większości z nas racuchy kojarzą się ze smakiem dzieciństwa – mogą być podawane z różnymi owocami, natomiast z wierzchu muszą być zawsze pokryte cukrem-pudrem. Dziś więc specjalnie dla Was, przygotowaliśmy nasze najbardziej sprawdzone przepisy na racuchy! Wybierz swój ulubiony i zakasaj do przyrządzania, bo choć jest to bardzo prosty i intuicyjny przepis, to można się przy nim nieźle ubrudzić. A teraz już bez zbędnego wstępu przedłużania – zapraszamy do czytania i… gotowania!
Bez tego nie zrobisz racuchów – poznaj produkty, które musisz mieć w swojej kuchni!
Tych składników za żadne skarby nie może zabraknąć w Twojej kuchni, abyś w ogóle mogła zabrać się za przygotowywanie tych miękkich i puszystych placuszków. Jakie produkty należy przygotować przed przystąpieniem do gotowania? Z pewnością niezbędna okaże się mąka pszenna, jajka, mleko oraz soda oczyszczona i proszek do pieczenia lub drożdże, jeśli chcesz, aby Twoje racuchy były jeszcze bardziej pulchniutkie i mięciutkie. Warto pamiętać, że ciasto drożdżowe potrzebuje więcej czasu, który niezbędny mu jest do wyrastania – dajmy drożdżom popracować, dlatego, jeśli zależy Ci na czasie postaw na przepis z użyciem sody oczyszczonej i proszku do pieczenia.
Racuchy z jabłkami czy bez? Oto jest pytanie
Obie wersje placuszków zarówno ta z jabłkami, jak i bez są doskonałe. Wybór zależy jedynie od Twoich preferencji i tego, na co akurat masz ochotę. Jabłka możesz zarówno zetrzeć na tarce, na grubszych oczkach, jak i pokroić w mniejsze cząstki. Ważne, aby kawałki owoców nie były zbyt duże, gdyż takie podczas przygotowania mogą się nie usmażyć i w konsekwencji pozostaną nieco twardsze. Jabłka to oczywiście nieprzemijający klasyk, jednak do racuchów sprawdzi się także wiele innych owoców t.j. gruszka, maliny, truskawki, borówki, banany czy jeżyny.
Racuchy bez jajek i mleka? To możliwe! Poznaj placuszki w wersji wegańskiej
Racuchy także można weganizować i nie potrzebujesz do tego żadnych skomplikowanych produktów. Jajka można pominąć, a jedynym roślinnym zamiennikiem jest mleko, które z łatwością dostaniesz w każdym dyskoncie, a coraz częściej także w osiedlowym sklepie. Rodzaj napoju roślinnego nie ma tu większego znaczenia – dodajesz takie, które lubisz najbardziej lub które akurat masz w lodówce.
Który z wymienionych przepisów najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? A może któryś z nich to ten, w zgodzie z którym przyrządzano je w czasach Twojego dzieciństwa? Naszym osobistym zdaniem, racuchy to jedno z tych dań, które można przyrządzać codziennie