Szybkie i smakowite śniadanie - sprawdź pomysły!
Dla wielu osób śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W końcu nie ma nic lepszego, niż zacząć dzień od kawy i ulubionego posiłku. Brakuje Ci pomysłów na śniadanie? Przestawiamy kilka pysznych i szybkich w przygotowaniu posiłków, dzięki którym zaczniesz dzień z uśmiechem oraz... pełnym brzuchem!
Racuchy, czyli pomysł na obłędne śniadanie
Racuchy, czyli smażone na złoty kolor, pulchniutkie placki to niezwykle popularne danie kuchni polskiej. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie ma wątpliwości, że świetnie sprawdzą się na śniadanie. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a składniki są tanie i znajdziesz je w każdym sklepie. Przepisy na racuchy mogą być przeróżne, ale w klasycznej wersji przygotowuje się je z mąki pszennej, maślanki, jajek oraz oczywiście pokrojonych w plasterki jabłek. Ten tradycyjny przepis możemy jednak modyfikować, w zależności od własnych preferencji. Równie popularne są racuchy drożdżowe. Zamiast jabłek, możemy dodać do nich borówki, gruszki czy maliny.
Szakszuka – smakowity, kulinarny bałagan na talerzu
Szakszuka to danie, które od kilku lat zyskuje na popularności. Nazwa tej potrawy oznacza „wielki bałagan”. Nic w tym dziwnego, ponieważ tę potrawę przygotowuje się na jednej patelni, na której kolejno podsmaża się różnego rodzaju składniki. Na koniec wychodzi nam "misz-masz", czyli niezwykle aromatyczne i pełne smaków danie. Co wchodzi w skład szakszuki? Są to przede wszystkim pomidory z puszki, które podsmaża się na patelni z dodatkiem przypraw, cebuli oraz czosnku. Tak powstaje aromatyczny sos, do którego następnie należy wbić jajka oraz przykryć patelnię. Gdy białko jajka się zetnie, danie jest gotowe. To świetna propozycja na śniadanie. Szakszuka jest zdrowa, prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci każdego!
Tosty francuskie z jajkiem i awokado
Kanapki to chyba najbardziej popularny wybór na śniadanie. Jednak wcale nie muszą być nudne! Nasza propozycja to sposób na to, aby zwykłe kanapki zamienić w pyszne i sycące śniadanie. Tosty francuskie z jajkiem i awokado przygotujesz w moment, a ich smak z pewnością na długo zapadnie w Twojej pamięci. Do ich przygotowania potrzebujesz chleb tostowy, awokado, jajko oraz masło klarowane do smażenia. Przepis jest niezwykle prosty. Kromki należy posmarować rozgniecionym widelcem awokado i złożyć. Następnie, zamoczyć chleb w jajku z dodatkiem mleka. Całość podsmażyć na patelni. Na tak przygotowane tosty wystarczy położyć usmażone osobno jajko na miękko. Pyszne i sycące śniadanie gotowe!